Bulgur Pilavı (10 kişilik)
Malzemeler
- 700 gr pilavlık bulgur
- 250 gr margarin
- 6 su bardağı (1.5 litre) et suyu
- Tuz
Yemeğin Tarifi
Bulguru yıkayıp süzün. Margarini tencerede eritip bulguru ilave ederek 3-4 dakika kavurun. Sıcak et suyu ve tuz ekleyip bir taşım kaynatın. Orta ateşte, bulgur suyunu çekmeye başlayıp göz göz oluncaya kadar pişirin.
Ateşi kısıp tencerenin kapağını kapatın ve 10-15 dakika daha pişirin. Pilavı ateşten alın. Kapağını açıp tencereninüzerini kağıt havlu ile kaplayın ve kapağını tekrar kapatın. Pilavı bu şekilde 20 dakika dinlendirin.
Tahta spatula veya kevgirle, bulguru fazla ezmemeye özen göstererek bir kez karıştırın. Sıcak olarak servis yapın.
Domatesli Bulgur Pilavı
Malzemeler :
- 2 su bardağı bulgur,
- 3 tane domates,
- tuz, karabiber
- sıvı yağ yada tereyağı,
Hazırlanışı:
Domatesleri rendeleyin ve yeteri kadar yağda pişirin. Pişen domateslerin üzerine bulguru katıp biraz daha kavurun. Tuzunu , karabiberini kattıktan sonra üzerine 4 su bardağı sıcak suyu dökün ve kapağı kapalı bir şekilde kısık ateşte pilavınızı pişirin. Pişen pilavı 10-15 dakika dinlendirdikten sonra Etli Nohutunuzun yanında Soğan, turşu, yoğurt vs ile servis edebilirsiniz.
Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı
Malzemeler: 4 kişilik
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 1 adet iri kuru soğan
- 2 yemek kaşığı silme domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası, eğer çok acı ise, yarım kaşık veya daha az kullanılabilir.
- kimyon, tuz, karabiber
- 1 su bardağı pilavlık bulgur
- 2 su bardağı (500 ml.) mercimeğin suyu
Yapılışı:
Yeşil mercimeği iyice yıkayın. Orta boy bir tencerenin içine koyun. Üzerini 4 parmak geçecek kadar su ekleyin. Orta ateşte 20-25 dakika, mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Mercimeği süzdürün. Suyunu bir kenara ayırın. Eksik kaldıysa , üzerine kaynar su ekleyip, 2 su bardağına tamamlayın.
Pilav tenceresine yağı ve yarım ay şeklinde doğradığınız soğanları ekleyin. Üzerine bir miktar tuz serpiştirin. Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte, soğanlar iyice yumuşayana ve şeffaflaşana kadar 35-40 dakika pişirin. Bu kadar uzun süre pişen soğanlar tatlılaşıp, yemeğin lezzetini arttırıyor.
Pişen soğanların üzerine domates ve biber salçalarını ekleyin. Kokusu çıkana kadar kavurun. İstediğiniz miktarda baharatları ekleyin.
Soğanlı karışımın üzerine bulguru dökün. Biraz kavurun. Ardından, haşlanmış mercimekleri ekleyin. Üzerine suyu dökün. Malzemeyi homojen olarak dağıtmak için biraz karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın. 20 dakika yavaş ateşte pişirin.
Ocağın altını kapatın. Pilavı biraz dinlendirin. Kaşıkla, havalandırarak karıştırın ve yoğurt, yeşil soğan veya ayranla servis yapın.
Kısır
Malzemeler
- 2 su bardağı ince bulgur
- 1,5 yemek kaşığı biber salçası
- 1,5 yemek kaşığı domates salçası
- 10 sap taze soğan
- 1/2 demet maydanoz
- 1/2 adet limon
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 4 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 yemek kaşığı kuru fesleğen
- 1,5 su bardağı sıcak su tuz
Yapılışı
Bulgur ve salçaları kapaklı bir kaba koyun.
Bir su bardağına limonu sıkıp, tuzu koyduktan sonra üzerini kaynar su ile tamamlayın.
Hazırladığınız tuzlu ve limonlu suyu bulgur ve salçaların üzerine boşaltın. Geri kalan yarım bardak suyu da ilave edip, buharı uçmadan, hızlıca karıştırıp bulgur yumuşayıncaya kadar yaklaşık yarım saat dinlenmeye bırakın.
Bu sırada nar ekşisi, zeytinyağı ve kuru fesleğeni karıştırıp bir kenarda bekletin.
Yumuşayıp, ılıklaşmış bulguru biraz yoğurun.
Kıyılmış maydanoz ve taze soğanı ekledikten sonra fesleğenli sosu üzerine gezdirip, servis yapabilirsiniz.
İçli Köfte
MALZEMELER
DIŞI İÇİN:
- 1/2kilo ince bulgur
- 1/2 kilo orta boy bulgur
- 1/2 kilo yağsız sinirsiz kıyma
- 2 avuç un
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- Pulbibier ,tuz , kimyon
İÇİ İÇİN
- 1 kilo yağlı kıyma
- 5 adet kuru soğan
- 150 gram iri çekilmiş ceviz
- 1,5 paket margarin
- Tuz ,karabiber, nane, pulbiber, kimyon
- 1/2 demet maydonoz
Dışının Hazırlanması
Bulgur soğuk suyla kısır gibi az suyla ıslatılır, yarım saat bekler ilk önce salça ve baharatlarla bulgur yoğrulur sonra et ilave edilip eller soğuk su ile ıslatılıp sakız gibi olana kadar yoğrulur, 2 avuç un ilave edilip tekrar yoğrulur.
İçinin Hazırlanması
Soğanlar küçük doğranır süzgeçte yıkanır eritilmiş yağda soğanlar kavrulur kıyma ilave edilir iyice kavrulur tuz, karabiber, pulbiber, kimyon, nane ilave edilir, ateşten alınır maydonozu cevizi katılır soğutulup buzlukta donması beklenir.
YAPILIŞI
Yoğurduğumuz bulgurlu , etli hamurdan yumurta kadar kopartılıp çok ince açılır, iç malzemesi konulup kapatılır, kaynayan tuzlu ve az limon sıkılmış suda 5 dakika haşlanır. İstenirse haşlama yerine kızgın yağda da kızartılır.
Analı Kızlı
Malzeme
- 500 gr çiğköftelik kıyma
- 250 gr az yağlı kıyma
- 1 kg kemikli kuzu eti
- 100 gr iri çekilmiş ceviz
- 300 gr nohut
- ½ kg köftelik bulgur
- 3 adet büyük soğan
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 2 adet limon
- 1 çorba kaşığı nane
- 1 çay kaşığı tuz
Hazırlanış
Akşamdan ıslatılmış nohut, et, biber, domates salçası ve küp şeklinde doğranmış 1 adet soğanı bir tencereye alın. Üzerini kapatacak kadar su ve tuz ilave ederek pişirin. Başka bir kapta az yağlı kıymayı suyunu bırakıncaya kadar kavurun. Küp şeklinde kesilmiş 2 adet soğanı da kıymaya ilave ederek kavurmaya devam edin. Tuz, karabiber ve cevizi ilave edin ve soğumaya bırakın. Çiğköftelik kıyma, ince bulgur, tuz ve karabiberi az su ilavesiyle macun kıvamına gelecek şekilde yoğurun.
Hazırladığınız bu harcın bir kısmını ayırdıktan sonra misket büyüklüğünde köfteler yapın. Kalan kısmından ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak içini oyduktan sonra içli köfte yapar gibi içine cevizli harçtan ilave ederek kapatın. Köfteleri bir süzgece alın. İçinde su kaynayan bir tencereye bu süzgeci yerleştirin. Bir süre haşladıktan sonra, daha önce hazırlamış olduğunuz salçalı et suyuna süzerek alın. 2 limonun suyunu sıkın. Tereyağını eritin, naneyi yağda biraz çevirin ve yemeğinizin üzerine döktükten sonra servis yapabilirsiniz.
Çiğ Köfte
Malzemeleri
- 1 kg kıyma
- 1kg bulgur
- 3 orta boy soğan
- birkaç sarımsak
- 2 kaşık biber salçası
- 200gr pulbiber
- 1 paket köfte baharatı
- maydanoz
- bir kasede elinizi ıslatmak için limonlu su (isterseniz biraz sıvıyağ da koyabilirsiniz)
YAPILIŞI
soğanı ve sarımsağı robottan geçirip incecik doğranmasını sağlayın. kıymanın iyice pişmesini sağlamak için soğan, sarımsak, salça ve pulbiber ile yoğurun. daha sonra bulguru ekleyip en az 30 dakika yoğurun. köfte baharatını ekleyin. sonlara doğru çok ince doğranmış maydanozu ekleyip 5-10 dakika daha yoğurun. yoğurma sırasında elinizi ara ara limonlu su ile ıslatın.
hazırlanan harçtan avucunuza bir miktar alıp elinizle sıkarak şekil verin. marul yaprakları ile servis yapın.
